Mi a lisztérzékenység?
A gabonafélék –búza, rozs, árpa – gluténfrakciója (alkoholban oldódó komponenseik gliadin, secalin, hordein) által a genetikailag meghatározott egyénekben (HLA-DQ2 95%-ban, HLA-DQ8 5%-ban) kiváltott autoimmun betegség, mely a vékonybélbolyhok károsodásához vezet és felszívódási zavar alakul ki.
A betegség előfordulása az utóbbi 30 évben világszerte nőtt. Ez egyrészt a jobb és gyorsabb diagnosztikai módszerek megjelenésére, valamint a környezeti tényezőkre vezethető vissza. A szűrési adatok alapján a betegség gyakoriság 1:85, de valódi gyakoriság ennél sokkal nagyobb arányú, 12% a tüneteket mutató, felismert coeliakia. A felnőttkori megjelenés gyakoribb, mint a gyermekkori
A betegség előfordulása az utóbbi 30 évben világszerte nőtt. Ez egyrészt a jobb és gyorsabb diagnosztikai módszerek megjelenésére, valamint a környezeti tényezőkre vezethető vissza. A szűrési adatok alapján a betegség gyakoriság 1:85, de valódi gyakoriság ennél sokkal nagyobb arányú, 12% a tüneteket mutató, felismert coeliakia. A felnőttkori megjelenés gyakoribb, mint a gyermekkori
A lisztérzékenység formái:
- Kifejezett klinikai tünetekkel járó betegek (nagyfokú vagy enyhébb boholy károsodással)
- Silent (csendes) coeliakia boholy károsodással, klinikai tünetek nélkül.
- Látens coeliakia (korábban előfordult, diétára regenerálódott bélboholy)
A fel nem ismert, illetve tünetmentes (silent) betegek veszélyeztettek, mert tünet nélkül nem jutnak el megfelelő orvoshoz, nem tudnak a betegségükről. |
A lisztérzékenység kialakulása:
- Kialakulhat gyermek és felnőttkorban egyaránt, de a felnőttkori megjelenés sokkal gyakoribb (9:1 arányban).
- Családi halmozódást mutat (pl: testvérek, anya-gyermek, apa-gyermek).
- Környezeti tényezők is befolyásolják: a glutén tartalmú táplálék bevezetése.
- adenovírus-12 fertőzés ( a lisztérzékenyek 90%-ában kimutatható).
Klinikai tünetek:
Gyermekkorban:
Megjelenésük leggyakrabban 14-18 hónapos korban, de 3-5 éves korig jellemző, a lisztes táplálék bevezetését követően.
Típusos tünet a hasmenés, nagy mennyiségű, zsíros fényű széklet, kóros fogyás, gyengeség, pókhas, vékony végtagok, vérszegénység, kedvetlenség, fejlődésben való visszamaradás.
Felnőttkorban:
Megjelenése 20-50 éves korban. A felnőttek esetében emésztőrendszeri tünetek (hasmenés vagy székrekedés) nem minden esetben, csupán az esetek 50%-ban jelentkeznek. Hasonlóan, a súlyvesztés is jelezhet lisztérzékenységet, de vannak túlsúlyos lisztérzékeny betegek is.
Gyakran csak 1-1, esetleg emésztőrendszeren kívüli tünet képezi a beteg panaszát, ezek a felszívódási zavar miatt felmerülő másodlagos vagy nem típusos tünetek.
- Pszichés zavarok, hangulatzavar, koncentráló képesség csökkenése.
- Epilepszia, políneuropathia
- Csontritkulás, fájdalmas, mészszegény csontok
- Foltos hajhullás
- Afták, fekélyek a szájnyálkahártyán, fogzománc károsodás
- Dermatitis herpetiformis (During betegség), pszoriázis (pikkelysömör)
- Vashiány, vérszegénység
- Kóros májfunkciós értékek, véralvadási zavarok
- Másodlagos tejcukorérzékenyég
- Nemzőképesség zavara (meddőség), ismétlődő vetélés
- Fertőzésekkel szembeni csökkent ellenállóképesség
- Ödéma
A coeliakiához társuló betegségek:
- I-es típusú diabétesz (cukorbetegség)
- Szelektív IgA hiány
- Autoimmun pajzsmirigybetegségek (thyeroiditisek)
- Sjögren szindróma
A lisztérzékenység diagnosztikája:
Magyarországon a coeliakia felnőttkori diagnosztikájával, kezelésével, utánkövetésével kapcsolatos ajánlást a Gastroenterológiai Szakmai Kollégium által készített, az Egészségügyi Minisztérium által 2008-ban kiadott, 2012-ben felújított szakmai protokoll tartalmazza.
Diagnosztika lépései:
- Részletes kórtörténet, mely tartalmazza a családi kórtörténetet is
- Fizikális vizsgálat
- Laboratóriumi vizsgálatok:
- A szöveti transzgutamináz elleni antitest (anti TTG, IgA, IgG) 95-99%-ban kimutatja az érzékenységet.
- EMA (endomysium elleni antitest) – nehezebb módszer, IgA hiányos betegekben nem használható és drága
- Gyorsteszt: ujjbegy (kapilláris) vérből
- Endoszkópia – vékonybéltükrözés
Súlyos, boholy károsodással járó esetekben a vékonybél endoszkópos megtekintésekor típusos kép látható. Szövettani vizsgálat igazolja a boholy atrophiát, IEÉ mértékét (Marsh-klasszifikáció). 4-6 biopszia szükséges a mély nyombél szakaszból.
Egészséges vékonybél boholyszerkezete
Károsodott bélboholy a coeliakiás betegnél
A diagnózis akkor lisztérzékenység (coeliakia, glutén-szenzitív enteriopátia), ha a véreredmény pozitív és a szövettani eredmény is boholy károsodást igazol (Marsh III a-b-c). Mindkét vizsgálat szükséges a kórkép igazolására.[P1] [P2]
Gasztroenterológiai Szakmai Kollégiumok ajánlásai:
A 2014-ben jelent meg a British Society of Gastroenterology által kiadott legújabb irányelvek:
- Coeliakiás beteg gluténmentes diétája kevesebb mint 10 mg/nap glutént tartalmazzon.
- Felnőtt coeliakiás beteg napi 1000 mg/nap kálcium (Ca) pótlása javasolt.
- A coeliakia diagnózisához a szövettani vizsgálat elengedhetetlen, a vérvizsgálat nem elégséges.
- Legalább 4 minta vétele szükséges a patkóbél kezdeti szakaszából.
- Glutén visszaterhelés nem szükséges az egyértelműen diagnosztizálható, diéta mellett javuló esetekben. A kétes diagnózis a gluténmentes diéta megkezdése után vizsgált eseteknél nem megfelelő tünetkontroll mellett glutén terhelést tesz szükségessé.
- Tünettel bíró elsőfokú rokonok (gyermek, apa-anya, testvér) szerológiai szűrése javasolt (családszűrés).
- Tünetes, de szerológiai vizsgálatoknál negatív esetekben a patkóbélből szövettani mintavétel szükséges.
- Ellenőrző biopszia szükséges:
a) diéta rezisztens (nem javul az állapot a diéta hatására)
b) a betegség tartós fennállása esetén Lymphoma (vékonybél daganat elleni) szűrésre
van szükség.
- 1 évvel a gluténmentes diáta tartása után az 55 év feletti betegeknél csontsűrűség-mérés javasolt.
- Évente javasolt fizikális és labor vizsgálat.
Az igazolt glutén-szenzitív enteriopátia (coeliakia, lisztérzékenység) egyedüli elfogadott kezelése a gluténmentes diéta élethosszig való betartása!
Gluténmentes diéta:
Nem fogyasztható: búza, árpa, rozs és ezek hibridjei vagy ezeket akár nyomokban is tartalmazó ételek.
A glutén az EU-ban, így Magyarországon is kötelezően feltüntetendő allergén, az élelmiszerek csomagolásán a gyártónak jeleznie kell, ha a termék glutént tartalmaz, vagy azzal szennyezett.
Fogyasztható nyersanyagok:
- Burgonya, rizs, kukorica, hajdina, amarant, köles, quinoa, teff, növényi gumi, ezekből előállított liszt, pehely, keményítő.
- Húsok főzve, párolva, grillezve.
- Zöldségek: frissen, vagy gyorsfagyasztva
- Tojás
- Fűszerek, ízesítő anyagok: zöld és szárított fűszerek.
Gluténmentes zab fogyasztása (avenin) is egyedi elbírálás alá esik.
A be nem tartott diéta hosszú távon komoly egészségkárosodást okoz!
Szövődmények alakulnak ki:
A fel nem ismert, kezeletlen formáiban és a be nem tartott diéta esetén
- Legsúlyosabb a vékonybél rosszindulatú daganata (adenocarcinoma, vagy lymphoma)
- Súlyos ásványi anyag felszívódási zavar (Ca) emiatt korai csontritkulás.
- Vashiányos vérszegénység.
- Mindkét nemben a nemzőképesség zavara (meddőség).
Felhasznált szövegrészek és képek: Dr. Lénárt Zsuzsanna 2016-ban a Gluténérzékeny Napon tartott előadása